Viktorijas laikmeta panki

  Lai cik ļoti man patīk fantastika, esmu kaut kā palaidusi garām stīmpanku. Var jau saprast — deviņdesmito gadu sākumā, kad bija vieni no stīmpanka ziedu laikiem, pie mums to neizdeva, un vispār tieši tolaik es lasīju citu literatūru. Bet tagad šis žanrs kārtējo reizi ir atdzimis, iznāk visādas atzinīgi vērtētas grāmatas, un es joprojām gandrīz neko par to nezinu.
  Vispār latviski būtu jāizdomā saprotamāks nosaukums, taču palikšu pie skanīgā stīmpanka. Tie ir zinātniskās fantastikas vai fantāzijas darbi, kas norisinās tvaika mašīnu laikmetā, visbiežāk viktoriānisma Anglijā. Garas kleitas, krinolīni, baltas apkaklītes, lidotāju acenes un dirižabļi.

Foto: Kate O' Brian (http://www.kateobriencreative.com), "Coilhouse Magazine" (http://coilhouse.net/magazine)"


  Pareizi, pareizi, filmas “Neparasto džentlmeņu līga” un “Van Helsings” ir stīmpanks, tāpat kā Filipa Pulmana latviski izdotā “Tumšo matēriju” triloģija un vēl dažas grāmatas, ko esmu lasījusi, nedomādama par klasifikācijas jautājumu.
  Lai nu kā, tagad ir iespēja dzēst šo robu manā izglītībā. Rakstnieku kooperatīvs “Book View Cafe” ir izsludinājis fotokonkursu, meklējot attēlus savam otrajam stīmpanka stāstu krājumam, un šonedēļ piedāvā iedvesmoties no pirmā krājuma stāstiem: katru dienu cita.
  Šodien lasāms Dženiferas Stīvensones (Jennifer Stevenson) stāsts “Vitgenšteinas princese” (A Princess of Wittgenstein) mazliet Mērijas Šellijas un Terija Prečeta garā: par miroņu atdzīvināšanu un dažādu ķermeņu daļu kopā salikšanu, mājkalpotāju-automātu tiesībām, zinātnieku atbildību un mīlestības varu, un orangutanu. Sākumā man traucēja tas, ka viss teksts sastāv tikai no dialogiem, taču ielasījos un bija gluži jautri.
  Starp citu, piereģistrējoties “Book View Cafe”, tur var par baltu velti lasīt turpinājumos daļu viņu izdoto e-grāmatu.

Posted on 24.03.2010, in Angliski and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 komentāri.

  1. Labs rakstiņš. Piedāvāju piereģistrēties un ielikt to arī šajā vietnē – http://www.steampunk.lv Kontakti – gravita@inbox.lv

    Patīk

    • Oi! Es te neko īsti neesmu pateikusi, bet, ja domā, ka tas varētu kādu interesēt, drīksti pārpublicēt. Ar atsauci. Jums ir glītas mājas. 🙂
      Starp citu, vakar biju uz publisku diskusiju par utopijām, un tur filozofs Normunds Kozlovs stīmpanku pieminēja kā dzīvelīgu mūsdienu utopijas paraugu, lielā mērā tieši lietotājam izprotamo tehnoloģiju un pašam salabojamo mehānismu dēļ.

      Patīk

  2. Paldies par norādi (un skaistajām bildēm) – izlasīju “Vitgenšteinas princesi”, brīnišķīgi, lieliski un fantastiski!

    Patīk

Bet man šķiet tā:

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.